Genel Bakımdan Bölge Bölge Dünya Sınıflandırması (Doğal Şartlar Esas Alınarak)

İnsanlar yaşam tercihlerinde bir kaç sebebe bakarak karar alıyorlar. Bu tercih sebepleri dağlık/düzlük olması ve kurak/nemli olması tercihleri. Bu şartlara göre klasmanlara ayırıp dünya endeksinde gerekli olacak şekilde numaralar verdim. Bu numaralara bakıldığında Dünya’nın yaşanabilme endeksini de bir şekilde ortaya koymuş oluyorum. Sınırları yaparken tamamen doğal etmenleri hesaba katarak yaptım.

Numaralar sırasıyla belirteçlerine göre şu şekilde:

1) Dağlık ve Sıcak Kurak Topraklar (Sorun : Açlık)

2) Ovalık ve Kurak Topraklar (Sorun : Açlık)

3) Ilıman Dağlık Topraklar (Sorun : Dengesiz Hava / Sis)

4) Bereketli Dağlık topraklar (Sorun : Sis)

5) Bereketli Ovalık topraklar (Sorun Kasırga Potansiyeli)

6) Soğuk Dağlık bölgeler (Sorun: Açlık)

7) Tamamen Kar Kaplı Bölgeler (Sorun : Açlık)

1aToprak sınırları Avusturalyada bir cep şeklinde olan kısmı diğer tarafa ekleme ile sahra topraklarını birleştirme şeklinde düzeltme yapmam gerekiyordu fakat uygulamaya geçmedim. Gürcistan’ı da 4 olarak Numaralandırmayı unutmuşum.

Numaralanmış kesimlerde insanların davranışları ile teknolojik gelişim eğrisine göre yayılma sınırlarını görüyorsunuz. Özellikle Dünya’da kutup noktalarının değişimi ile küresel ısınma/soğuma durumlarına göre göç hareketlerinin esas tercih bölgelerini de gösteriyor.

Eski çağlarda dağlarda yaşayan insanlar 1->3->4->6 yolu ile dünyaya yayıldı. Buzul Çağı döneminde bereketli topraklar olan 3 noktası ısınmanın neticesinde yerini 4 e bıraktı. Atın evcilleşmesi ile insanlar 2->5 civarlarına da hakim olmaya başladı. Burada dikkat edilen nokta bazı 1 noktalarının deniz kıyılarında olması. İnsanlar denizciliği ilk olarak keşfettiğini düşünürsek aslında bu yayılma çizgisinde oraların tercih edilmesi de çok doğal olabilmektedir.

Bazı yerlerde birbirine yakın olup da aynı numara verilmesini garip karşılayabilirsiniz. O numaraların böyle verilme sebebi bölgelerde bulunan karakteristik özelliklerin diğerin ortalamasına göre çok fazla değişime sebep olmasıdır. Yani Ortadoğu dağları Tibet bölgesine göre daha alçak yükseklik ortalamasında, daha yatay dağ sıralamsı tipine sahip ve yağış rejimi biraz farklı. Bu farklılıklar o sistemin farklı olarak ele alınmasına neden oldu. Aynı şekilde Moğol platosunda yükseltiler çok az değişiklik gösterdiği için Tibet’ten farklı bölge olarak ele alındı. Bu çizgiler genel bazda ele alınarak hazırlandı. Gerçekte 24 hatta 40 iklim çeşidi gösterilebilecek derecede çok farklılık var dünyada.

Dünya medeniyet tarihinde insanların ilerleme çizgilerine siz de bakıp bu çizgileri siz de fark edebilirsiniz. Şu an bile genetik yerleşimler bu etkilere göre çoğunluk bölgelerini oluşturuyorlar. Mesela Afrikalı insanların çoğunun 1 bölgesinden yayılması, Ortadoğuluların 3 civarlarında çok olması, Çin ile Avrupalıların 4’te Doğu Avrupalıların 5 civarlarında çok olması da buna bir örnek. Tabi Bereketli toprakları görenler orada kamplaşıp şehirleşme sonucu karma gene sahip olabiliyor. Örneğin Afrika’da 4-5 bölgelerinde Avrupa, Afrika genleri karma oluşturuyor.

Fazla söz yazmıyorum. Üç beş konu üzerinde daha kafa yorduğum için bugün kelimeleri bozuk yazdığımı da fark ediyorum. Yapacak bir şey yok. Anlaşılamayabilir. Sonra kontrol edip düzeltmeli bir yazı daha oluşturmayı düşünüyorum.

Yorum bırakın